Burun Şekli Nefes Almayı Etkiliyor mu?
Evet etkiliyor hem de çok…
Burunun en önemli görevlerinden biri hiç şüphe yok ki solunum sistemimizin ilk organı olması.Soluduğumuz nefesin kalitesini burnumuzun açık olup olmaması belirler.Hava burnumuzdan geçerken,nemlenir,ısınır ve süzülür.Böylece akciğerlere soğuk ve kuru hava girmesi önlenmiş olur.
Burun içindeki etlerin büyümesi, kemikte eğrilik olması veya geniz eti olmasının burun tıkanıklığı yaptığını hepimiz biliyoruz.Son yıllarda yapılan araştırmalar bizlere, burnun iç yapısının yanı sıra dış şeklininde nefes üzerinde etkili olduğunu ve bu hastalarda nefes yolunu tıkayan, burun şekli ile ilgili olan bozukluklar düzeltilmeden burun tıkanıklığının giderilemeyeceğini göstermiştir.
BOZUK ŞEKİLLİ BİR BURUN DIŞ GÖRÜNÜMÜNÜZÜ BOZARAK SOSYAL SORUNLARA, NEFES ALMANIZI ENGELLEYEREK SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUR!
Bu sebeplerden dolayı günümüzde burun tıkanıklığını değerlendirirken sadece burun içi problemlere değil burunun yan duvarlarının güçlü olup olmadığı, burun ucunun düşük olup olmadığı, burun dışına yansıyan bir eğrilik olup olmadığına da bakıyoruz.Çünkü bütün bu bozukluklar burun tıkanıklığına neden oluyor.
Burun tıkanıklığına neden olan burun şekil bozuklukları:
- Burna önden bakıldığında eğrilik,çarpıklık olması
- Burun ucunda destek azlığı olması sonucunda burun ucunun sarkık -düşük olması
- Burun yan kanatlarının güçsüz olması ve burun içindeki septum denilen orta direği oluşturan yapı ile burun kanatlarının yaptığı açının 15 dereceden az olması…yani nazal valv darlığı
- Daha önce geçirilmiş bir estetik burun ameliyatında burun yan duvarları ve ucuna destek veren kıkırdakların aşırı çıkarılması sonucunda oluşan şekil bozuklukları…yani başarısız burun estetiği sonucuoluşan burun tıkanıklıkları.
Her ne nedenle olursa olsun burun estetiği ameliyatı sırasında burun tıkanıklıkları giderilmelidir.Bunun için ameliyat öncesinde tam ve eksiksiz burun içi ve dışı muayenesi şarttır…Eğer burun tıkanıklığınız varsa, burun şeklinizde de bozukluk olduğunu düşünüyorsanız,estetik burun ameliyatı ile burnunuz hem fonksiyonel açıdan hem de estetik açıdan geliştirilebilir…
BURUN TIKANIKLIĞI
Burun, insan sağlığı için çok önemli bir organdır. Sağlıklı bir solunum fonksiyonu ve sağlıklı bir vücut için burundan soluk alıp vermek esastır. Burun sadece havanın girip çıktığı bir organ değildir.Burun nefes alıp verme sırasında havayı nemlendirir, ısıtır, sesimizin bize özgü olmasını sağlar, kulağımızı havalandırır, koku almamızı sağlar.
Özellikle ülkemiz insanının burun yapısının kemikli olması ve insanların bir çoğunda allerjik hastalıkların sık olması nedeniyle burun tıkanıklığı şikayeti en sık rastladığımız şikayetlerden birisidir.Uzun süren burun tıkanıklığı hastalarında bu problem çözülmediği taktirde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Kısaca burun tıkanıklığı hastanın hayat kalitesini ciddi şekilde bozar ve zamanında müdahale edilmediği taktirde ileri sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.
Bu yazı ile burun tıkanıklığı nedenleri , hastada ne gibi şikayetlere sebep olduğu ve tedavi seçeneklerini kısaca anlatmaya çalıştım.
Burun tıkanıklığı sebepleri:
- Burun kemiğinde kayma (Deviasyon) olması
- Alt burun etlerinin (konka) büyümesi
- Burun çatısında daralma(valv daralması)
- Geniz eti büyümesi
- Yaygın burun içi polipleri
Burun tıkanıklığı olan hasta:
- Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır ; Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir.
- Horlama ve uyku bozuklukları gelişir.
- Akciğer ve Kalp problemlerini ağırlaştırır.
- Sabahları ağız kuruluğu gelişir.
- Cinsel fonksiyon bozuklukları olur.
- Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur.Bu hastalar özellikle sinirli olduklarından yakınırlar.
- Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir.
- Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olabilir.
Görüldüğü gibi burun tıkanıklıkları insanın hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır.
Burun tıkanıklıklarında yapılan ameliyatlar:
- Burun kemiği düzeltilmesi(deviasyon ameliyatı)
- Alt burun etlerinin kısmi olarak alınması(veya radyofrekans uygulaması)
- Burun çatısının açılması (valv cerrahisi)
- Estetik burun cerrahisi (Bazı burun tıkanıklıklarının tedavisi burnun dışının da değiştirilmesi ile mümkün olur)
- Geniz eti alınması (genellikle çocuklarda)
- Burun içi poliplerinin medikal ve cerrahi tedavisi
Burun tıkanıklığı olan hastalara ilaç tedavileri ile bir yarar sağlanamadığı taktirde ameliyat gerekir.
Burun tıkanıklığı ciddi bir sağlık problemidir.Mutlaka tedavi edilmelidir.
BURUN KEMİĞİNDE KAYMA VEYA EĞRİLME (DEVİASYON) ve TEDAVİSİ
Sıklıkla karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenlerinden biri de burun içi kemiğinde kayma veya eğrilme olmasın sonucunda nefes yolunun tıkamasıdır. Burun direği olarak da adlandırılan ve tıp dilinde septum adı verilen bu yapının düzgün olması sağlıklı nefes almanın ilk şartıdır.
Burun kemiği kayması veya eğrilme olmasının tıptaki adı Septum Deviasyonudur.
Septum deviasyonunun tedavisi ameliyattır. Septoplasti denilen ameliyatla septumun eğri kısımları çıkarılır , düzeltilir, ve septum orat hatta getirilerek her iki burun pasajının açık olması sağlanır.
Ameliyat genel ve lokal anestezi ile yapılabilir,bu hastanın ve doktorun seçimine bağlıdır.Ameliyat ortalama 30dk-45dk arası sürer .Ameliyatta hastanın burun içine yeni geliştirilmiş sünger yada silikon tamponlar koyulur. Yeni geliştirilen bu tamponlar sayesinde hastaları en çekindikleri tamponun çekilmesi ağrısız ve oldukça kolay olmaktadır.
Ameliyattan iki gün sonra hastanın burunundan tamponlar alınır. Ve hasta günlük aktivitelerine devam edebilir.Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken durumları lütfen doktorunuza danışınız.
BURUN ETİ (KONKA) BÜYÜMESİ VE TEDAVİSİ
Burun eti büyümesi burun tıkanıklıklarının çok önemli ve sık karşılaşılan bir sebebidir.Burun içinde alt orta ve üst burun etleri olmak üzere üç adettir.Alt burun etlerinin büyümesinde burun tıkanıklığı gelişirken orta burun etlerinin büyümesinde sık tekrarlayan sinüzit atakları ve kronik sinüzite yatkınlık gelişir.Bu nedenle burun eti büyümelerinde gerekli ilaç tedavilerine rağmen iyileşme sağlanamadığında cerrahi tedaviye başvurulmalıdır.
Burun eti büyümesinin nedenleri:
- Alerjik burun eti büyümesi
- Burun kemiğindeki kaymaya bağlı burun eti büyümesi
- Burun etlerindeki yapısal bozukluklar
Burun etlerine uygulanması gereken cerrahi; tahrip edici , ve burun etinin tamamına yönelik değil koruyucu (burun etini saran mukoza adı verilen kılıfı koruyarak) ve kısmi olmalıdır.Bunun nedeni burun eti ve burun etini saran kılıfın burun işlevinde önemli yeri olmasıdır.
Uygulanan ilaç tedavilerine rağmen iyileşme olmadığı durumlarla cerrahi müdahale gereklidir.Ameliyatlar tam teşekküllü hastanelerde endoskopik yöntemle en son teknikler kullanılarak uygulanmaktadır.Burun eti ameliyatı diğer burun ameliyatları ile birlikte de uygulanabilmektedir.Ayrıca merkezimizde son teknoloji ürünü olan radyofrekansla burun eti küçültülmesi uygulanmaktadır.Bu yöntemle muayenehane şartlarında veya diğer bir burun ameliyatıyla(özellikle estetik burun cerrahisiyle birlikte) aynı anda burun etleri küçültülebilmektedir.Bu uygulama sonrasında hastalarda ciddi derecede ağrı tespit edilmemiş olup ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.
BURUN YAN DUVARI ZAYIFLIĞI (NAZAL VALV DARLIĞI) VE TEDAVİSİ:
Burnun yan duvarlarında yeterli destek olmaması durumunda hasta nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesi nedeniyle burundan nefes alamaz.Bu durum doğuştan ve gelişimsel olabileceği gibi geçirilmiş bir ameliyat sonrası da ortaya çıkabilmektedir.Bu hastalar tipik olarak her iki işaret parmağı burun ile yanağın birleştiği yerlere konularak kulaklara doğru hafif açma hareketi yapıldığında çok rahat nefes almaya başlarlar.Buna Cottle manevrası diyoruz ve valv darlıklarının tanısında kullanıyoruz. Nazal valv darlığının tedavisi de ameliyatla olmakta ve burun yan duvarlarının yine burun içinden alınan kıkırdakların uygun yerlere uygun açılar ile yerleştirilmesi ile yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Bu ameliyat septum deviasyonu, burun eti küçültülmesi ve estetik burun cerrahisi ile birlikte aynı anada uygulanabilmektedir.Tek başına yapıldıgında burun üstüne 3-5 gün boyunca bant takılmakta . Burun içinde ise duruma göre değişmekle birlikte 1-2 gün küçük tamponlar konmaktadır.
GENİZ ETİ BÜYÜMESİ VE TEDAVİSİ:
Geniz eti büyümesi burnun arkasında bulunan ve vücudun savunma hücrelerini üreterek enfeksyonları önleyen adenoid denilen dokuların büyümesi ve burun arkasını tıkayarak burun tıkanıklığı yaratmasıdır.Bu durum sıklıkla çocuklarda görülmekle birlikte çocuklukta ihmal edilen ve zamanında ameliyat edilmemiş hastalarda erişkin yaşlarda da gözlenebilmektedir.Bu hastalarda horlama, burun tıkanıklığı, burundan konuşma ve sık tekrarlayan sinüzit görülür.Tedavisi genel anestezi altında bu dokunun bulunduğu yerden kazınarak alınmasıdır. Ameliyat yaklaşık 20-30 dk sürer,hasta ameliyattan 1 gün sonra günlük aktivitelerine dönebilir.
YAYGIN BURUN İÇİ POLİPLERİ VE TEDAVİSİ:
Bu hastalık genellikle allerji astım ve aspirin duyarlılığı ile birlikte gözlemnenen, burun içinde bilinmeyen bir nedenle üzüm taneciklerine benzeyen içi jel dolu etlerin oluşmasıdır. Bunlar burun tıkanıklığının yanında aynı zamanda sinüzite de neden olmaktadır.Bu durumun tedavisi çok büyük ve yaygın olgularda endoskopik olarak cerrahi uygulanması ve sonrasında sistemik(ağızdan) steroid ve topikal (spray)steroid tedavisidir. Çok yaygın olmayan vakalarda yanlızca spray tedavisi yeterli olabilmektedir. Ameliyat olan olgularda tekrarlayabileceği bilinmelidir.Ameliyat planlanan hastalara ameliyattan önce medikal tedavinin bir süre için uygulanmasının ameliyatın şansını arttırdığı söylenmektedir
Eğer burun tıkanıklığı probleminiz varsa mutlaka bir KBB uzmanına başvurunuz.