Bazı besinler korkunç başağrılarınızın tetikleyicisi olabilir. Yapılan çalışmalarda alkol, çikolata ve kafein başağrısı tetikleyicisi olarak tespit edilmiştir. Birçok insanda başağrısına sebep olan belli başlı besinler vardır, fakat her insanı etkileyen farklı gıdalar da olabilir. Bu sebeple başağrınız ortaya çıkmadan önce yediğiniz besinlerin bir listesini tutmak faydalıdır.
Çikolata: Yapılan çalışmalar kakaonun aslında migrene sebep olan sinir hücrelerini koruduğunu göstermiştir. Fakat başağrısındanmüzdarip insanların yüzde 22si çikolatanın başağrılarını tetiklediğini belirtmiştir. Kısacası çikolata migrenin sebebi olmaktan çok sonucu olarak nitelendirilebilir.
Alkollü içecekler (kırmızı şarap): Kırmızı şarapta koruyucu olarak kullanılan sülfitin migren ağrılarıyla bağlantısı vardır. Alkol beyne giden kan miktarını arttırır ve dehidrasyona sebebiyet verebilir. Her iki sonuç da başağrısını tetikleyebilir.
Kahve: Başağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir. Eğer kafein miktarı abartılırsa bir süre sonra sizi rahatsız edecek başağrılarının sebebi olacaktır. Araştırmalara göre günlük 2-3 fincan kahveyi geçmememek şartıyla kafein başağrılarını azaltmakta işe yarayabilir.
Peynir: Peynirlerle başağrısı arasındaki bağlantıyı gösterecek çok sayıda çalışma yoktur. Fakat yine de bekletilmiş peynirleri (eski kaşar gibi) yemenin baş ağrısı olasılığını arttıracağı genellikle kabul görmektedir. Peynir eskidikçe içindeki tiramin miktarı artar. Tiramin bir aminoasittir ve baş ağrısıyla bağlantısı vardır. Fransa’da çok kullanılan mavi peynir, cheddar, gouda ve parmesan peynirlerini migren sorunu olanların sıklıkla tüketmemesi tavsiye edilir.
Soya ve MSG: Monosodyumglutamat (MSG) soya sosu ve daha bir çok gıdada yer alır. MSG genelde lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Fakat MSG’nin kramp, ishal gibi yan etkileri vardır. Ayrıca migrenli kişilerin yüzde 10-15inde korkunç başağrılarına yol açtığı görülmüştür. Ek olarak, soya sosu MSG içeriği
haricinde de tuz içeriğinin yüksek olmasından dolayı dehidratasyona neden olur, bu da baş ağrısının tetikleyicisidir.
Dondurma: Şaşırtıcı ama hızlı yenildiğinde dondurma da baş ağrısına yol açar. Bunun sebebi dondurmanın kendisi değil, ani soğuğa vücudun verdiği bir tepkidir. Özellikle çok sıcakladığınızda yediğiniz dondurmadan sonra baş ağrısıyla uğraşmanız daha olasıdır. Dondurma gibi soğuk yiyecekler migren hastalarında ağrı tetikleyicisidir, fakat bu ağrı kısa sürede yok olur. Bunu önlemek için soğuk yiyecek ve içeceklerin çok hızlı tüketilmemesi tavsiye edilir.
Muz: Cidden baş ağrısı tetikleyicisi mi? Tiramine hassas olan bünyelerde muz migren ağrılarını tetikleyebilir. Muzun kabuğa yakın kısmındaki uzun lifler, muzun kendisinden 10 kat daha fazla tiramin içerir. Bu sebeple migren hastaları muz yerken kabuktan yapışan lifli kısımları ayırarak yemelidirler.
İşlenmiş Etler: İşlenmiş etlerin baş ağrısına neden olduğunu gösteren pek çok araştırma vardır. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinde koruyucu olarak eklenen nitrit ve nitratlar kan damarlarını açıp, migren ataklarını tetikleyebileceğini tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, yapılan çalışmalara dayanarak size bir ‘baş ağrısına son‘ diyet listesi çıkarmak pek mümkün değil. Mantıklı olan, yediklerinizi günlük olarak kaydedip, ağrınızı tetikleyen yiyecekleri tespit edip onları tüketmemek, sağlıklı beslenmek ve öğün atlamamaktır.