Gastroskopi Nedir?
Üst sindirim sistemi kanalının içinin görülerek incelendiği teşhis yöntemine gastroskopi adı verilir. İşlem sırasında kullanılan cihaz gastroskop’tur. Bu esnek, bükülebilir, ucunda minik bir kamera olan ve işaret parmağı kalınlığında tüp şeklinde ileri teknoloji ürünü bir cihazdır. Gastroskop ucundaki kamera midenin iç yüzünün görüntüsünü yüksek çözünürlüklü bir televizyon ekranına yansıtır. Gastroskopi sırasında saptanan normal olmayan dokuların mikroskopik incelenmesinin yapılabilmesi (patoloji tetkiki) için küçük örnekler alınabilir (biyopsi) veya polip adını verdiğimiz yapılar tamamen çıkartılabilir.
Gastroskopi Nasıl Yapılır?
İşleme başlamadan önce bulantıyı önlemek için ağzınıza sprey şeklinde lokal anestezik bir madde sıkılır. Fazla stresi olan hastalara ise damar yoluyla sakinleştirici uygulanması (Midozolam) gerekebilir. Doktor, 1-2 dakika sonra gastroskopu boğazınızdan aşağı doğru ilerleterek yemek borusu (özofagus), mide ve duodenumda (on iki parmak bağırsağı) her hangi bir enfeksiyon (gastrit), ülser veya anormal gelişim olup olmadığını videoendoskopla inceler ve gerekirse doku örnekleri alarak tetkike gönderir yada polip gibi bazı anormal gelişimler varsa çıkartabilir. Gastroskopi ile üst sindirim sistemi kanamaları durdurulabilir, yutulmuş olan yabancı cisimler (toplu iğne vs) çıkartılabilir. İnceleme işlemi bittikten sonra doktor gastroskopu geri çekerek çıkartır. İşlem genelde 7-8 dakika kadar zaman almaktadır.
Gastroskopi kimlere yapılır?
- Yutma ve çiğneme ile ilgili problemleriniz
- Devam eden mide ekşime ve yanmaları
- Karın ağrısı
- Üst Sindirim sisteminden kanamalar
- Kusmalar
- Çekilmiş olan mide ve bağırsak filmlerinde anormal bulgular varsa Gastroskopi gerekmektedir.
Gastroskopi Ön Hazırlık
İşleminiz eğer öğleden önce yapılacak ise akşam 20.00’dan sonra katı gıdalar tüketilmemelidir. Akşam 23.00’dan sonra sıvı hiçbir şey içilmemelidir. İşleminizin tam olarak yapılabilmesi, görüntü alınabilmesi için midenizin tamamen boş olması gerekmektedir.